Gaál Enikő, pszichológus

autogén tréning, pszichológiai tanácsadás, módosult tudatállapotban végzett terápiás tevékenység

Kapcsolat : 06 70 377-4914
E-mail: gaalenik@gmail.com

Bemutatkozás

Gaál Enikő vagyok, 2002 óta okleveles pszichológus. Szakmámban elkötelezett vagyok, egyben a hivatásomnak is tekintem. Rendszerszemléletben gondolkodom, ami azt jelenti, hogy a kliens problémáit nem önmagában, hanem a családi, társas és kulturális környezetének összefüggéseiben látom. Egy probléma megoldásánál fontos saját reakcióink, viselkedésünk megértése. Annál inkább tudunk változni, minél inkább hiszünk abban, hogy képesek vagyunk rá, és meg is tesszük a kellő lépéseket. Ezeknek a lépéseknek a megtalálásában segítek Önnek. Ehhez megfelelő hátteret nyújtanak szakmai képzettségeim. A probléma jellegétől függően a kognitív-viselkedésterápiás megközelítés és módosult tudatállapotban végzett terápiás tevékenység kombinációját valamint autogén tréninget alkalmazok. A gyermekkori és egyéb traumák feldolgozásához gyakran használom a módosult tudatállapotban létrehozott képi szimbólumok segítségét. A stressz és a szorongás kezeléséhez egyéntől függően javasolok módszereket, aminek elsajátításában segítek, és amelyeket a kliens a saját életében is alkalmazni tud.


Leggyakoribb problémák, amiben segíteni tudok
szorongás, pánikroham, stressz, önértékelési problémák, depresszív hangulat, alvási nehézségek, szexuális- és párkapcsolati problémák, testi betegségekből adódó lelki problémák, GYES neurózis, nevelési tanácsadás, kiégés (burn out),függőségi problémák, nyak- és hátfájdalom, gerincproblémák (ez utóbbi esetben jóga gyakorlatokkal kiegészített pszichológiai terápiát alkalmazok)

Alkalmazott módszerek:

  • Kognitív viselkedésterápiás megközelítéssel alkalmazott tanácsadás
  • Módosult tudatállapotban végzett terápiás tevékenység
  • Autogén tréning
  • Rajzelemzés
  • Stressz kezelő tréning
  • Jóga pszichoterápia

Autogén tréning
Az autogén tréning az egyik legtudományosabb és leggyakrabban használt relaxációs módszer. Sikere nem véletlen, hiszen kb. 8-10 hét alatt bárki elsajátíthatja. Innentől kezdve önállóan (az autogén jelentése: saját magunk által, önállóan) akármikor tudjuk használni. A tréning során megtanítom Önt a vegetatív idegrendszerének az ellazítására. Képessé válik arra, hogy rövid idő alatt létrehozzon egy nyugalmi állapotot, amely megteremti a stressz oldás lehetőségét is.

Alkalmazása segít helyrebillenteni a megzavart idegrendszeri működést, elősegíti a mindennapi feszültségek leküzdését, a problémákkal való könnyebb megbirkózást. Személyre szabott egyéb módszerek kombinálásával hatékonyan alkalmazható a pánikbetegség megszüntetésében, a káros szenvedélyek elhagyásában, enyhíti fejfájást és a szívtáji szorongást, az asztmás és allergiás panaszokat.

Alvásproblémák, túlterheltség és koncentrációs problémák esetén is javasolt.

Gerincproblémák, nyak és hátfájás esetén az autogén tréninget személyre szabott jóga és légzésgyakorlatok megtanításával szoktam kombinálni.

Módosult tudatállapotban végzett terápiás tevékenység
A segítségemmel létrehozott módosult tudatállapot leginkább az elalvás előtti állapothoz vagy ahhoz hasonlít, amikor maximálisan belemélyedünk valamilyen tevékenységbe, úgy hogy a külvilág szinte eltűnik. A tudat ilyenkor befelé fordul, a személy belső világa megelevenedik, elérhetővé válnak a tudattalan tartalmak is. Módosult tudatállapotban a terápiás tevékenység hatékonysága fokozódik. Mélyítő technikák alkalmazásával lehetséges a gyermekkori sérelmek újraélése, feltárása. Ebben az állapotban a kliens a támogatásom mellett áttranszformálhatja érzelmi lenyomatait, amik hozzájárultak a jelen problémás helyzet kialakulásához. A közösen megbeszélt pozitív szuggesztiókkal pedig elősegítjük a kívánt változást.

Kognitív viselkedésterápiás megközelítés:
Az emberek személetmódja és hiedelmei meghatározzák érzelmi reakcióikat. „Az embert nem maguk a dolgok, hanem az a mód zavarja meg, ahogyan a dolgokat látja” – írta Epiktétosz görög bölcselő. Segítek abban, hogy a kliens felismerje azokat a visszatérő negatív gondolatokat, hiedelmeket, amelyek a szorongást, ill. az egyéb negatív érzelmeket okozzák. A különböző megküzdő stratégiák megtanulása segítségével pedig változásra lesz képes, hogy tudatosabban és hatékonyabban tudja irányítani életét.

Rajzelemzés
Az fejlett önismeret a XXI. század kaotikus világában elengedetlen a kiegyensúlyozott, boldog élethez. A kép, amit rajzolunk, többet mond el rólunk, mint amit mi tudunk magunkról. A pszichológiai rajzelemzéshez egyáltalán nem szükséges különösebb rajzképesség. Bárki, aki őszintén beleadja magát, rajzainak átfogó pszichológiai elemzésével felismerheti saját világának gubancos területeit, amivel a problémák gyökeréhez közelebb kerül. Innen szakmai segítséggel elindulhat a felszabadító gyógyulás útján.

Stressz kezelő tréning
A túlzott stresszre személyiségtől függően többféleképpen reagálunk. Megküzdési stratégiáink azonban gyakran nem megfelelőek, ilyenkor a felhalmozódó feszültség akár komoly pszichés problémákhoz is vezethet. Idejében fel kell ismerni, ha szakmai segítségre van szükség. A stressz kezeléséhez személyiségtől és problémától függően javasolok és tanítok meg módszereket (pl. problémafókuszú attitűd, légzőgyakorlatok, relaxációs technikák, jógából kölcsönzött gyakorlatok, meditáció alkalmazása, igény esetén ezekhez fitoterápiás támogatás)

A klienssel való kapcsolatom alappillérei:

  • Bizalom, titoktartás: Minden hozzám forduló ügyét bizalmasan kezelem, jobbulása fontos számomra. Az üléseken elhangzottakra titoktartás vonatkozik.
  • Teljes elfogadás: A hozzám fordulókra ítélkezés nélkül tekintek. Az ily módon felépített kapcsolatunknak már önmagában is gyógyító hatása lehet.
  • Szakmai tudás: Hiszem és vallom, hogy azért vagyunk a Földön, hogy fejlődjünk. Ez a tudat áthatja a szakmaiságomat, ezért a diplomázásom óta eltelt évek során igyekezetem nagy tudású szakemberektől minél többet tanulni, és saját megélésekkel, tapasztalatokkal is bővülni.

Képzettségeim, szakmai háttér:
Pszichológus egyetemi diplomámat 2002-ben szereztem a Debreceni Egyetem nappali tagozatán. A Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület képzésén való részvétellel jogosultságot szereztem autogén tréning klienseken való alkalmazására és tanítására. Elsajátítottam a jóga pszichoterápiás vonatkozásait. Prof Dr. Vass Zoltánnál rajzelemzést tanultam. Szakmaiságom nem tekintem lezártnak, folyamatosan tanulok, jelenleg részt veszek az Integratív Pszichoterápiás Egyesület integratív hipnoterapeuta képzésén.


Ár: 11.000 Ft/alkalom