Hódos-Sári Beáta

Gyógypedagógus/szövő
Kapcsolat: 06 70 334 4357

www.kistakacs.hu

Bemutatkozás

Hódos-Sári Beáta szövő/gyógypedagógus vagyok.

Már gyermekkoromban is vonzott a képzőművészet, az alkotás varázslatos világa. A művészi vénát édesapámtól, Sári Antal festőművész/ fotóstól örököltem, aki édesanyámmal karöltve már a kezdeti éveimtől belém táplálta a harmóniára, szépre, esztétikára való törekvést.

A szövés alapjait érettségi után, az egyetemi és főiskolai tanulmányaim előtt (rajztanár, művelődésszervező, gyógypedagógus) egy kézműves iskolában sajátítottam el, s kaptam szövő képesítést. A főiskolán megismerkedtem a különböző ábrázolási technikákkal, azonban semmi sem írta felül a gyapjú és a vele való ’munkálkodás’, a szövés szeretetét.

18 éves korom óta az alkotás szüntelenül jelen van az életemben. Munkáimat folyamatosan zsűriztetem (népművészeti szakmai minősítés). Több önálló és csoportos kiállításom volt. Vácon először 2017-ben mutatkoztam be önálló tárlatommal a Rubra Art Lounge étteremben, majd 2018-ban a V’14 Art Stúdióban (Vác) csoportos kiállítás keretén belül voltak láthatók munkáim.

Mai napig gyűjtöm az egyes tájakra jellemző motívumokat. Kísérletezem az anyaggal, mintákkal, technikákkal. Az alkotás a saját belső világunk tárgyi, képi megjelenése egy csodálatos folyamat, melyet én a gyapjú, a szövés által élhetek meg teljességben.

Az általam készített ’alkotások’ mind egyedi tervezésűek, festett gyapjúból és természetes anyagokból készülnek.  Munkám során minden egyes munkafolyamat kézzel történik (szövés, eldolgozás, varrás, stb.) Szívügyem a hagyományok ápolása, ’nagyanyáink’ világának megőrzése. Azonban vallom, hogy a hagyományos elemeket, motívumokat modern köntösbe ’öltöztetve’ újra lehet gondolni.

Ha egy tárgyat nekem kell létrehoznom, ha egy tárgy magán viseli kezem nyomát, képzeletem erejét akkor az a tárgy egyedi lesz amilyen nincs több, mert az én arcom hordozza.”

Szövéstanfolyam gyermekeknek és felnőtteknek (folyamatosan):

A művészet fejlesztő, segítő hatása elsősorban abban rejlik, hogy az alkotó (gyermek vagy felnőtt) a született alkotása által belső világát fejezi ki, megmutatja önmagát, vágyait, fantáziáját. Gyakorlatilag azonnali önbizalom erősítő foglalkozás is lehet, hisz az elkészült tárgyaknak esztétikai értékük van. A gyermek, a személy átéli a “meg tudom csinálni” élményét, amely szinte valamennyi képesség és személyiségterületen- akár azonnal is- kifejti hatását. Azonnali boldogságot, örömforrást “szerez” önmaga által.

Ha szeretne megismerkedni a szövés technikáival és alapjaival, meg szeretné tapasztalni a kézművesség felemelő és kikapcsoló élményét (miközben fejlődik fantáziája, kreativitása, figyelme, kézügyessége, finommotorikája) keressen bátran! A készült alkotásokat (tolltartó, kistáska, párna, stb.) természetesen haza lehet vinni. Szeretettel várok minden érdeklődőt!

A jelenleg meglévő gyermek és felnőtt csoportokba jelentkezni a fenti elérhetőségeken lehet!

Képzőművészeti terápia (fejlesztés a szövés segítségével)

Gyógypedagógusi tapasztalataimat ötvözve a szövés adta lehetőségekkel számos csoportnak tartottam már képzőművészeti terápiát (lakóotthonban élő, elsősorban érzelmi nehézségekkel küzdő gyerekeknek, mentális problémával küzdő gyerekeknek, figyelemproblémás gyerekeknek, stb.).

Több ízben megtapasztaltam, hogy a képzőművészeti terápia- jelen estben a szövés- nagymértékben hozzájárul a sérülésekből (testi-lelki) adódó nehézségek hatékony és gyors segítségében. Az alkotómunka által fejlődik, épül, helyreáll a személyiség, erősödik a psziché, a gyermek, vagy felnőtt egyensúlyba kerülhet önmagával, ezáltal a külvilággal. Hisz ha önmagunkat elfogadjuk, akkor a társadalomba való integráció is könnyebb, annak hasznos és aktív tagjává válhatunk.

Ha valaki megismeri és megtapasztalja az alkotás varázslatos világát, egy olyan “rendszert” tanul meg, melyet újra és újra gyakorolni szeretne. A tudás, mely birtokába kerül többé már ‘el nem vehető’ képességgé válik.

Művészeti terápiával kapcsolatos kérdésekkel, meghívással kapcsolatban forduljon elérhetőségeimhez!